Wp/fit/Feispukki ja kielen revitaliseerinki

< Wp‎ | fit
Wp > fit > Feispukki ja kielen revitaliseerinki

Naamakirja on siviiliyhteiskuntaa

edit

Feispukkia eli Naamakirjaa kuttuthaan sosiaali meetiaksi ja on uutta siviiliyhteiskunnan toiminanmuotoa. Se on viralinen paikka, mutta samala epäviralinen, vaikka kaikin saattavat lukea kaiken. Feispukissa on företaakaria, yhistyksiä, laitoksia ja enniiten yksityisiä ihmisiä käyttämässä, keskustelemassa, markkinoittemassa, mainottemassa jotakin mitä haluthaan sanoa.

Tiethään ette kirjotettu sana ei ole sama kun puhuttu sama ja ette kirjotuskieli muuttaa aivoitten kieliprusessia. Kun alethaan kirjottamhaan entistä puhuttua kielimuotoa se tullee muuttamhaan koko puhujan itenttiteetin. Suhtautuminen omhaan puhemuothoon muuttuu pikku hiljaa ja niin kans suhtautuminen alueelishiin piirtheishiin kun esimerkiks kulttuurirajhoin ja etnisyytheen. Luther kun se pani pränthiin alueeliset kielet raamathuun pani samala käynthiin muutosprusessin koko Euruupassa joka lahkoili Katolilaisen kirkon ja sai vaikutheita kaikila sosiaalisilla aloila. Se sama periaatet vaikuttaa kans jos alethaan kirjottamhaan paikkakunnnan murretta. Kun puhuttu sana tulee pränthiin se saapi uuen konekstin ja jättää puhutun paikkakunnan kontekstin. Kirjotettu sana vapauttaa murtheen koetusta kontekstista.

Meänkieltä alethiin kirjottamhaan 1980-luvula. Meänkieltä ei juuri ollenkhaan käytetty internetissä ennen 2005, paitti yks e-posti verkosto Met-Vi, joka suljethiin 2010. Mutta kun Feispukki tuli suosituks kasusi kätevästi kiinostus ette käyttää meänkieltä kontaktikielenä. Naamakirjassa/Feisbukissa on perustettu vaphaat meänkielen tukiryhmät jokka on kätevästi saahneet paljon kannattajia: Meänmaa, Meänkieli, Vistot nakut ja kolot knapsut, Seku vain, Väylänvartiset sanakirjat, Saana.Iina.Lapinneijot ja Met puhuma hoon päältä jolla on 900, 2100, 600, 1100, 320, 143, 2200 jäsentä (2011-09). Lähespä kaikki tekstit on kirjotettu meänkielelä ja hyvin paljon nuoria on mukana Naamakirjan ryhmissä. Tavalinen keskusteluaine on meänkielen sanastoa ja fraasia. Tuki kasvaa nopeasti ja Suomen puolela väylää kirjotethaan internetissä nykysin enniiten meänkielelä. Meänkielen käyttö internetissä heijastaa ette meänkieli on saanu korkean epäviralinen staattyksen iänpuolela väylää. Tämä on seurauksia meänkielen sosiaalisesta vaikutuksesta iänpuolele Tornionväylää. Feispukki rakentaa yhtenhäistä rajaylimeneväää itenttiteettiä ja internetti verkostoa eli siviiliyhteiskuntaa missä sekä suomi ja meänkieli on luonolisia kieliä. Tentensi näyttää olevan ette ruottinkielisillä on omat porukat, ja meänkieliset ja suomenkieliset sekkaaintuvat yhteen.

Referensit

edit