Wp/cnr/Rijeka Bojana

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Rijeka Bojana

Rijeka Bojana je otoka Skadarskog jezera, koja teče u dužini od 44,5 km i uliva se u Jadransko more. Bojana je granična rijeka između Crne Gore i Albanije.

OpisEdit

Granica ide Bojanom od Borja do ušća (23 km). Rijeka se dijeli na dva rukavca kod sela Sveti Nikola; desni rukavac, zajedno sa ostrvom Ada Bojana, pripada Crnoj Gori, dok granica ide lijevim rukavcem.

Bojana ima mali pad 22 cm/km jer teče kroz ravničarski predio preko kojeg meandrira. Širina toka je 80-300 m, dubina rijeke je 4m kod Obotija, a uzvodno je mjestimično oko 2m sa prośečnim godišnjim proticajem 680 m3/s.

PritokeEdit

Bojana ima svoje pritoke, nekoliko manjih rijeka i rječica koje ljeti presušuju. Nivo Bojane i Skadarskog jezera najviše zavisi od lijevih pritoka Kiri i Drinjača. Kiri je planinska, bujična rijeka, jugoistočno od grada Skadra u Albaniji koja se spaja sa rijekom Drinjačom na južnoj strani Skadra. Drinjača je desni krak rijeke Dima koji se nakon izlaska iz klisure Van odvaja i teče u dužini od 13 km i spaja se sa rijekom Kiri.

ZanimljivostEdit

Bojana je, kako geografi i hidrolozi smatraju, po mnogo čemu svojevrsno čudo prirode. Smatraju da je dno rijeke poneđe i na pet metara ispod nivoa mora. Kod mjesta Fraskanjela, uzvodno, čak je 15 metara ispod nivoa mora.

Unutrašnje povezniceEdit

LiteraturaEdit

IzvoriEdit

Vanjske povezniceEdit