Wp/cnr/Palata Bujović

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Palata Bujović

Palata Bujović – jedna je od najljepših baroknih građevina na Jadranskom primorju. Nalazi se na zapadnom kraju Perasta, pri moru, i djelo je arhitekte Giovannija Batiste Fontane iz Venecije.[1][2][3][4]

Palata Bujović - Muzej grada Perasta

Istorijat

edit

Palatu su podigli braća Ivan i Vicko Bujović. Finansijska moć Vicka Bujovića[5] (1660-1709) rezultat je njegove značajne uloge u borbi protiv gusara, visokog čina guverenera lote u Morejskom ratu i žive trgovačke aktivnosti. Ubijen je 1709. godine i nije nikada stupio u dovršenu palatu. Prema predanju, po završetku zidanja Vicko Bujović upitao je arhitektu može li sagradititi ljepšu palatu; pošto je ovaj odgovorio potvrdno, Vicko ga je bacio sa terase.

Izgled

edit

Palata je jednostavne forme, sa prizemljem, dva sprata i četvorovodnim krovom. Uz prizemlje, prema moru, nalazi se monumentalni trijem sa pet arkada. Iznad trijema je terasa sa kamenom balustradom. Palata ima pet balkona: jedan na drugom spratu glavne i po dva na bočnim fasadama. U osnovnim linijama građevine preovlađuje renesansna harmonija, dok je barokni pečat prisutan u bogato obrađenoj kamenoj plastici. U sredini balustrade na terasi nalazi se grb kazade Stojšića (kojoj je pripadala porodica Bujović), sa dva krunisana lava koja drže stolicu.

U palati Bujović nalazi se Muzej grada Perasta[6]. == Reference ==

  1. Palata Bujović
  2. Peraške palate
  3. Palata Bujović u Perastu (Montenegrina)
  4. Palata Bujović
  5. Vicko Bujović (1660 - 1709)
  6. Muzej grada Perasta