Wp/cnr/Marko Martinović, kapetan

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Marko Martinović, kapetan

Marko Martinović, pomorski trgovac, pedagog i pisac, jedna je od najznačajnijih ličnosti u istoriji Perasta.

Perast - Marko Martinovic

Biografija

edit

Rođen je15. jula 1663. godine, a krstio ga je nadbiskup Andrija Zmajević.

Kao i većina Peraštana, osnovno obrazovanje sa elementima iz pomorstva stekao je u Franjevačkom samostanu u Perastu, a kasnije kroz praksu na brodu. Kao vrstan pomorski trgovac intenzivno je plovio na svom fregadunu “Cavalier Vigilante”. Zahvaljujući pomorskom iskustvu i vještini, 1697. godine Mletački senat ga je izabrao da, sa drugim pedagozima, poučava pomorskim vještinama grupu ruskih kneževa i boljara, koje je ruski car Petar Veliki poslao u Veneciju.

Kapetan Marko Martinović je u Veneciji ruskim pitomcima predavao – kako svjedoče istorijski izvori – “o busoli, o poznavanju vjetrova i čitanju navigacionih karata”. Uz teoretska predavanja, zajedno sa pitomcima je izveo i tri praktična putovanja. Na jednom od njih, 1698. godine, zaustavili su se u Perastu, đe je obavljena dopunska nastava. O tome svjedoči slika nepoznatog autora, koja se danas čuva u Muzeju grada Perasta[1].

Kuća Marka Martinovića, u kojoj je izveden dio obuke, prozvana je “Nautika”. Ona se nalazi na śevernom kraju Perasta, u blizini palate Bujović. Susret kapetana Marka Martinovića sa ruskim plemićima i njihov boravak u Perastu 1698. godine označavaju početak pomorskog pedagoškog djelovanja kod nas, kao i početak veza Boke i Crne Gore sa Rusijom Petra Velikog[2][3].

Reference

edit
  1. Više od slike – Kapetan Marko Martinović ponovo u Perastu
  2. Marko Martinović uči ruske plemiće pomorstvu - Muzej grada Perasta
  3. Marija Mihaliček Istorijska slika: "Kap. Marko Martinović uči ruske plemiće pomorskim vještinama"