Wp/cnr/Bioskop

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Bioskop

Kinematograf ili kino (njem. Kino, skr. od Kinematograph < franc. cinématographe), odn. bioskop (njem. Bioscop, prema nazivu kinoprojektora), dvorana ili zgrada namijenjena prikazivanju filmova. U pravilu sadrži veliki ekran na koji se pomoću projektora projektuje film.

Vintergarten u Berlinu, lokacija prvog kinematografa, gdje su 1895. braća Skladanovskij prikazala svoj kratkometražni film.
Pogled iz projekcijske kabine, Ultimate Palace Cinema, Oxford.
Rodgers Theatre u Poplar Bluffu u Missouriju, otvoren 1. juna 1949. u ozračju art décoa.
Kinoauditorij u Australiji.

Etimologija edit

Riječ bioskop dolazi od istoimenog uređaja (Bioskop) braće Skladanovskij kojim su se 1895. projektovali flmovi sa dvije filmske vrpce od 54 mm (tzv. Duplex prinzip) u berlinskom lokalu "Feldschlösschen". Braća Skladanowsky su 1895-97. svoj sistem popularisali turnejom po nekoliko evropskih zemalja, te je riječ "bioskop" u raznim oblicima postala sinonim za filmski projektor, filmsku predstavu ili film uopšte; tek od 1906. kada je u Libeku sagrađena prva specijalizovana kino-dvorana pod nazivom Bioscope se riječ počela odnositi na samu dvoranu.

Riječ kino je skraćenica od riječi kinematograf (Cinématographe), odnosno mnogo poznatijeg filmskog projektora koji su koristili braća Lumiere, a od koje potiče i riječ kinematografija, kojom se označava filmska umjetnost ili filmska industrija uopšte.