Wp/cnr/Bioskop

< Wp‎ | cnrWp > cnr > Bioskop
Vintergarten u Berlinu, lokacija prvog kinematografa, gdje su 1895. braća Skladanovskij prikazala svoj kratkometražni film.
L'Idéal Cinéma u Aničeu, otvoren 23. novembra 1905., tvrdi da je najstariji kinematograf u svijetu s neprekinutim djelovanjem.
Pogled iz projekcijske kabine, Ultimate Palace Cinema, Oxford.
Rodgers Theatre u Poplar Bluffu u Missouriju, otvoren 1. juna 1949. u ozračju art décoa.
Kinoauditorij u Australiji.

Kinematograf ili kino (njem. Kino, skr. od Kinematograph < franc. cinématographe), odn. bioskop (njem. Bioscop, prema nazivu kinoprojektora), dvorana ili zgrada namijenjena prikazivanju filmova. U pravilu sadrži vijeliki ekran na koji se pomoću projektora projektuje film.

EtimologijaEdit

Riječ bioskop dolazi od istoimenog uređaja (Bioskop) braće Skladanovskij kojim su se 1895. projicirali flmove sa dvije filmske vrpce od 54 mm (tzv. Duplex prinzip) u berlinskom lokalu "Feldschlösschen". Braća Skladanowsky su 1895-97. svoj sistem popularizirali turnejom po nekoliko evropskih zemalja, te je riječ "bioskop" u raznim oblicima postala sinonim za filmski projektor, filmsku predstavu ili film opšte; tek od 1906. kada je u Libeku sagrađena prva specijalizovana kino-dvorana pod nazivom Bioscope se riječ počela odnositi na samu dvoranu.

Riječ kino je skraćenica od riječi kinematograf (Cinématographe), odnosno mngo poznatijeg filmskog projektora koji su koristili braća Lumiere, a od koje potiče i riječi kinematografija, kojom se označava filmska umjetnost ili filmska industrija uopšte.