Wp/cnr/Đevojački institut

< Wp‎ | cnr
Wp > cnr > Đevojački institut

Đevojački institut je specijalizovani obrazovni zavod za đevojčice u Knjaževini - Kraljevini Crnoj Gori, osnovan 1869. godine, radio (s prekidom zbog ratova 1876. - 1878.) do 1913. godine.

Istorijat edit

U neposrednoj blizini Lokande podignuta je 1871. godine zgrada Đevojačkoga instituta. Pod pokroviteljstvom ruske carice Marije Aleksandrovne na Cetinju je 1869. godine otvoren Ženski crnogorski institut. Do izgradnje nove zgrade Instituta nastava je obavljana u prostorijama Biljarde. Zgrada Instituta građena je uz neposrednu finansijsku pomoć Rusije. Projektant je bio austrijski inžinjer Pakler, koji je u to vrijeme boravio u Crnoj Gori radi tehničke pomoći. Objekat je građen od kamena. Spoljašnja obrada zidova je u malteru. Zgrada ima prizemlje i sprat. Krov je četvorovodan s krovnom konstrukcijom od drveta, pokriven ćeramidom. Gabarit objekta je u vidu slova U, dužine 60 m s krilima po 30 m. Iza objekta bila je prostrana bašta s ogradom od poluobrađenoga kamena i s kapijom koju su formirala dva kapitelno ukrašena stuba. U prizemlju objekta bile su smještene prostorije škole, knjižnica, trpezarija, kuhinja, magacin i druge ekonomske prostorije. Na spratu su bile dvije spavaće sobe za 25-30 učenica, radionica, tri sobe za upraviteljicu i dvije sobe za učiteljice, ambulanta, soba za poslugu i dvorana za religiozne programe. Zgrada je svojom dužom osom orijentisana prema trgu, odnosno jugu.

Institut je radio do 1913. godine, kada je ukinut. Između dva svjetska rata zgrada je korišćena za potrebe vojne bolnice. Danas je u njoj smješten studentski dom.

Poveznica edit

Izvori edit

  • Cetinje moj grad
  • Božidar Milic, Urbano nasljede Crne Gore s posebnim osvrtom na razvoj Cetinja, Podgorica, 2013.