Wn/yue/Help:點編輯新聞

< Wn‎ | yueWn > yue > Help:點編輯新聞

維基新聞係一個Wiki,意思即係任何人都能夠輕而易舉地編輯任何文章,而呢些改變會立即反映喺有關條目度!編輯時並唔使獲得批准,亦都冇特別嘅登入要求。

呢板淨係教你點樣用為機介面去作出編輯。如果你想知道更多關於維基新聞嘅寫作,例如政策、風格、法律問題、同其他用戶交流等,請轉去呢板Wn/yue/Wikinews:維基新聞入門

編輯現有新聞Edit

首先喺頁面頂部直接撳編輯掣。跟住就會帶你去到一個有編輯輸入框,同埋可以修改文本嘅頁面。你可以喺嗰度輸入文字,再撳儲存呢版,閣下嘅內容應該會立即出現!

閣下可以喺沙盒度進行測試。

你亦可以喺編輯輸入框之下嘅一個細輸入框度加上你嘅編輯總結。咁樣就可以讓其他用戶了解你所作出的變動。除咗撳儲存呢版,你都可以撳埋顯示預覽。如果你滿意預覽嘅效果,記得喺撳儲存呢版之前整番好佢。

討論頁Edit

你可以撳討論掣去睇下同嗰個條目有嗱臨嘅,喺嗰度,其他用戶會作出更加詳細嘅評論。

要參與討論,你可以撳+去開個新主題,或以平時編輯條目嘅方式(如上所述)去加入你嘅意見。

沿革頁Edit

維基會紀錄一切改動,你能夠利用沿革鍵查看舊有的版本。

維基格式及語法Edit

維基支持較高級的格式化,但這些技巧並不難懂。你可以利用現有的頁面內容檢視及試驗,以便熟習有關操作。請記住,你的更改可以輕易還原,所以不用害怕,可以嘗試學習。

  • Wiki markup頁看看怎去修改頁面格式。
  • 或只須按下任何頁面左面導航欄的幫助連結。

新增條目Edit

要新增條目,請見Wikinews:新聞投稿頁。

另見Edit