Wn/hu/Parlament előtt a cianid-tilalom

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Parlament előtt a cianid-tilalom

2009. november 12., csütörtök

A 2000. évi ciánszennyezés évfordulójához közeledve a Lehet Más a Politika párt törvényjavaslatot készített a ciános bányatechnológia hazai betiltásáról. A törvénytervezet elfogadásáért a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet bevonásával kampány indult.

Nemsokára tíz éve lesz, hogy egy nagybányai tározóból ciános szennyvíz került a Tiszába, óriási pusztítást végezve a folyó élővilágában, és évekre tönkretéve a tiszai halászatot és turizmust. A ciánszennyezés után az EU és az ENSZ szakértő munkacsoportjai több mint ötven potenciális szennyezőforrást azonosítottak. Jelenleg több új, veszélyes aranybánya beruházást terveznek a Kárpát-medencében. Többek között ciános bányatechnológiát terveznek használni a romániai Verespatakon is, amely projekt ellen a román és magyar környezetvédők egyaránt küzdenek.

Az elmúlt héten Ciánmentes Magyarországot! címmel Budapesten demonstrációt szervezett a Lehet Más a Politika párt közösen a Greenpeace-szel, a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Védegylettel. A négy szervezet közös kampányának célja, hogy Magyarországon törvénybe iktassák a bányászatban a cián használatának tilalmát. A kezdeményezést a négy parlamenti frakció egyes politikusai is támogatták. Már akkor kilátásba helyezték, hogy rövidesen beterjesztik a parlament elé a javaslatot.

Hétfőn, november 9-én a négy parlamenti pártot és a függetleneket képviselő öt honatya egyéni képviselői indítványaként benyújtásra került az Országgyűlésben a cianid-vegyületeket alkalmazó bányászati tevékenységek tilalmát célzó törvénymódosítás.

Források edit