Wn/hu/Orbán Viktor beszédet mondott Tusnádfürdőn

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Orbán Viktor beszédet mondott Tusnádfürdőn

2008. július 21., hétfő

Orbán Viktor a magyar nemzet egységének fontosságát hangoztatta tegnapi tusnádfürdői beszédében. A Fidesz elnöke a 19. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor résztvevői előtt tartott előadást.

Az erdélyi szabadegyetemet Tusnádfürdőn 1990 óta minden évben megtartják, és annak Orbán Viktor is állandó résztvevője. Mostani előadásában az ellenzéki politikus többek között arról beszélt, hogy az ún. státustörvény módosításakor „a magyar nemzet egységes“ megfogalmazást a jelenlegi kormánytöbbség kihúzta. „Aki ezt megszavazta, az a nemzet megosztásának politikáját folytatja, aki viszont a törvénybe való visszahelyezéséért küzd, mint például a Fidesz, az a nemzet összefogása és egysége érdekében dolgozik.“ A Fidesz elnöke az ország és a nemzet különbségére figyelmeztetett, szerinte a nemzetnek érzései, az országnak pedig szabályai vannak. A kettő különbségét így világította meg: "Figyeljék meg, hogy amikor Magyarországon baloldali kormány van, akkor a diplomáciai tárgyalásokon milyen gyakran tűnik fel a tárgyalóasztalon a tárgyalófeleket azonosító kártyán, hogy Magyar Köztársaság. Pedig Magyarország és a Magyar Köztársaság két különböző dolog. A Magyar Köztársaság maga a technikai terep, Magyarország pedig magának a nemzetnek a megnevezése. Ez a különbség az, amely ki kell jelölje számunkra a nemzetstratégiai keretek programját."

Orbán Viktor a továbbiakban idézte egy felmérés eredményét, mely szerint az emberek négyötöde gondolja úgy, hogy Magyarország rossz vagy inkább rossz irányba halad. Szerinte a világban végbemenő korszakváltás kihívásának Magyarország jelenleg nem tud megfelelni, és a szomszédos országok, így a romániai magyarok is sikeressé válnak, miközben a nemzet magyarországi része leszakad. Rámutatott, hogy bár a 2004. december 5-i népszavazáson a kettős állampolgárságot az emberek nem szavazták meg, mégis az történt, amit szerinte a kormányzat a törvény elfogadása esetére helyezett kilátásba: a nyugdíjak értéke csökkent, nőtt a munkanélküliség, az egészségügy helyzete pedig romlott.

A magyar politika az utóbbi években a gazdasági versenyképesség elérésére törekedett, de nem számolt a társadalom versenyképességével. „Ha van külön ország és van külön nemzet, akkor van versenyképes ország és van versenyképes nemzet is. A versenyképes gazdaság érdekében az elmúlt hat évben lerombolták a magyar társadalom versenyképességét. Az elmúlt hat év tanulsága számomra abban ölt testet, hogy egy versenyképes gazdaság csak versenyképes társadalmon alapulhat, és fordítva, csak egy versenyképes nemzet tud egy versenyképes gazdaságot teremteni“ – mondta az ellenzéki politikus. Véleménye szerint a versenyképes társadalomhoz szociális egyensúlyra van szükség, ennek alapja a stabil létbiztonság, az egészség megőrzésének, illetve visszaállításának lehetősége és a mindenki számára elérhető oktatás. „Az tehát a feladat Magyarországon, hogy helyre kell állítani a felborult szociális egyensúlyt, mert akkor képesek leszünk versenyképessé tenni a társadalmat, s azon keresztül képesek leszünk versenyképessé tenni a gazdaságot. Ez az egyedül helyes sorrend. Fordítva nem megy.“ – jelentette ki Orbán Viktor.

Nézői hozzászólásokra válaszolva a Fidesz elnöke sürgette a kettős állampolgárságról szóló magyarországi törvény megalkotását és kilátásba helyezte, hogy a következő parlament majd újratárgyalja a kérdést. Az erdélyi magyar pártok közötti viszonyra utalva új egyezségek megkötésének lehetőségéről beszélt. Bírálta a Gyurcsány-kormány Ukrajnával kapcsolatos politikáját, mely szerinte akadálya a kárpátaljai magyarok helyzetéről szóló sikeres tárgyalásoknak, ehhez Ukrajnával stratégiai partnerség megkötésére lenne szükség.

Források

edit