Wn/hu/Nincs svájci-olasz országhatár

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Nincs svájci-olasz országhatár

Template:KlímaváltozásA Matterhorn, az előtérben Zermatt2009. március 26., csütörtök
A globális felmelegedés miatt megszűnt az országhatár Svájc és Olaszország között.

A globális felmelegedés miatt megszűnt az országhatár Svájc és Olaszország között. Az elmúlt százötven évben olyan gyors ütemű olvadás zajlott le az Alpokban és környékén, hogy a két ország a határ újrahúzásáról döntött.

Az eddig jelenlegi határvonalat száznegyvennyolc éve, 1861-től használják, attól fogva, amikor megalakult az egységes Olaszország. Viszont az akkori határ akár több, mint 100 méterrel arrébb csúszhatott. A határ vonala többnyire a melegebb klíma miatt mozog - nyilatkozta Daniel Gutknecht, a Svájci Topográfiai Hivatal munkatársa, és szerinte is meg kell küzdeni a globális felmelegedéssel.

A klíma változása főképpen a 4478 méter magas Matterhornt érinti, amely az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa, ha a Mont Blancot és a Monte Rosa hegyet egy csoportnak tekintjük. Különben a határ közelében található települések nincsenek veszélyben, mert a vonal 4000 méternél magasabban van meghúzva.

Luca Mercalli, egy olasz meteorológus, és klímaváltozás-megfigyelő azt nyilatkozta, hogy ez a felmelegedés és klímaváltozás már 20 évvel ezelőtt megfigyelhető volt az Alpokban.


Források

edit

kategória:Klímaváltozás kategória:Tudomány és technika