Wn/hu/Növekvő rejtett költségek a légiutas szállításban

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Növekvő rejtett költségek a légiutas szállításban

2010. április 10., szombat
Template:Közlekedés és szállítás A légitársaságok természetszerűleg igyekeznek alacsony jegyárakkal megjelenni a piacon. Ennek újabb folyománya, hogy míg a jegyárakat valóban csökkentik, addig az ebből eredő bevétel-kiesésüket rejtett módon terhelik az utasra. Ez lehet többek között a fedélzeti étkeztetés elhagyása vagy felár felszámolása a szállított csomagokért.

A Spirit Airlines logója

Ebbe a képbe illeszkedik az amerikai Spirit Airlines hét eleji bejelentése is, miszerint augusztustól felárat kérnek az ülés feletti csomagtartók használatáért. Ez előrefizetés esetén 30, reptéren való kiegyenlítéskor viszont már 45 dollárt jelent. A törzsutasokat 20 dollár fizetésére kötelezik. A Spirit egyébként – mint a legtöbb légitársaság – eleve számláz a csomagtérben elhelyezett táskák után is: a jelenleg is érvényes árakon egy bőröndért 15-45 dollárt kell fizetni, de ez öt bőrönd esetén akár már 345 dollárra is felkúszhat.

Merészebb elképzeléssel jelentkezett az ír Ryanair: ők a gépen levő illemhelyek fizetőssé tételét fontolgatják.

A rejtett költségek féken tartására az Egyesült Államokban törvény készül; elfogadása esetén a légitársaságokat az árak egyértelműbb feltüntetésére kötelezi majd.

Forrás

edit
  Ez a híradás az angol Wikihírek US air carrier Spirit Airlines announces $45 carry-on baggage fee című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.