Wn/hu/My Song: megjelenés előtt Szőke Nikoletta harmadik dzsessz-albuma

< Wn‎ | hu
Wn > hu > My Song: megjelenés előtt Szőke Nikoletta harmadik dzsessz-albuma

Template:Kultúra és szórakozás2010. február 12., péntek

Közel a debütáláshoz az énekesnő nevével fémjelzett következő lemez, sorban a harmadik a „Golden Earrings”[1] és az „A Song For You”[2] után - Japánban. A 2005-ös Montreux Jazz Festival közönség- és szakmai díjasa a saját kiadású első lemez után a távol-keleti Atelier Sawano kiadó égisze alatt jelentette meg az A Song For You című összeállítást 2009-ben. Ennek sikere nyomán a vállalat további 5 lemezre szóló szerződést ajánlott számára; a tervek szerint évente egy album lát majd napvilágot ennek révén, s az első ezek közül a My Song[3]. Magyarországi disztribútor egyelőre nincs.

A Szőke Nikoletta (ének), Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Mohay András (dob) alkotta négyes a korábban használt Szőke Nikoletta és Jazzclusive helyett ezúttal Szőke Nikoletta Quartet név alatt dolgozott. A Bartók Rádió Éjszakai jazzklub című műsorában az énekesnő a zeneiségük átalakulásával indokolta a váltást. A mostani korongon összesen 14 szám kapott helyet: többségük sztenderd- és popdal-feldolgozás, de akad köztük egy saját szerzemény is. Ez utóbbi, a „Sleep, my love” zenéjét Barcza – nem mellesleg Nikolett férje – írta, amihez később az énekesnő írt szöveget: nőtől talán szokatlan módon ez egy nyilvános szerelmi vallomás lett.

A párnak nemrégiben született egy gyermeke; elsősorban ezért is halasztódott el mostanáig a lemezbemutató. A tokiói Cotton Club tavaly júliusra, majd szeptemberre szóló meghívása után végül is a harmadik, februárinak tudtak eleget tenni. Az együttes február 14. és 16. között naponta kétszer, összesen hat alkalommal lép fel a koncertteremben; az első nap műsora némileg eltér majd a többiétől: ezek valentin-napi koncertek lesznek – a tényleges lemezbemutató a rákövetkező napon lesz. Az érdeklődésre jellemző, hogy a fellépésekre három hete minden jegy elkelt.

A lemez hivatalosan február 26-án kerül nagyforgalomba. Jelzésértékű, hogy a „My Song” három hete vezeti a HMV (japánbeli online zeneüzlet) előrendelési listáját vokális dzsessz kategóriában.

Lábjegyzet edit

  1. Hivatalos magyar cím nincs; fordítása: Fülbevalók, aranyból
  2. Hivatalos magyar cím nincs; fordítása: Egy dal neked
  3. Hivatalos magyar cím nincs; fordítása: Az én dalom

Források edit