Wn/hu/Megkezdődött a 79. Ünnepi Könyvhét

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megkezdődött a 79. Ünnepi Könyvhét

2008. június 5., csütörtök

A 79. Ünnepi Könyvhét, Vörösmarty tér

Június 5-én megkezdődtek a 79. Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapok rendezvényei. A fővároson és a megyeszékhelyeken kívül több más városban is kiállítások, koncertek, gyerekműsorok kísérik a könyvszakma, az írók és az olvasók közös ünnepét.

A rendezvénysorozat hivatalos megnyitóját 16 órakor az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren tartották meg, ahol Juhász Ferenc kétszeres Kossuth-díjas költő mondott rövid ünnepi beszédet. A Vörösmarty téren és környékén június 9-ig 142 pavilonban kínálnak olvasnivalót, több száz szerző dedikálja könyvét, és a Magyar Rádió minden nap élő adásban számol be az itteni eseményekről. A rendezvénysorozatot megelőző sajtótájékoztatón elmondták, hogy idén csaknem 400 magyar szerző kötete, köztük 50 verseskötet és közel 100 kortárs szépprózai alkotás jelent meg az Ünnepi Könyvhétre. A könyvünnep keretében átadják a kiemelkedő könyvesboltoknak járó Hermész-díjakat és a Szép Magyar Könyv 2007 verseny elismeréseit is.

A könyvhét természetesen könyvvásár is, de elsősorban a magyar könyv ünnepe, fő szervezője a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Az egyesülés szabályzata szerint könyvheti kiadvány lehet minden kortárs magyar szerző első kiadású munkája, továbbá a klasszikus magyar irodalom minden újonnan megjelenő műve. Könyvünnepek rendezését az írók részvételével először Supka Géza javasolta 1927-ben, az első könyvünnepet 1929-ben tartották meg. Az évente ismétlődő Ünnepi Könyvhét hagyománya lényegében egyedülálló egész Európában.

Czakó Gábor író dedikálás közben a 79. Ünnepi Könyvhéten

A fővárosban a Vörösmarty téren kívül többek között az Írók Boltjában, az Óbudai Társaskörben, a Ráday utcában lesznek könyvbemutatók, irodalmi és zenés programok. Az OSA Archívumban (Nyitott Társadalom Archívum) a Múzeumok éjszakája rendezvényének mintájára a Költészet éjszakája keretében a kortárs magyar költészet kap bemutatkozási lehetőséget.

A budapesti rendezvényekkel párhuzamosan mintegy 50 vidéki városban rendeznek könyves seregszemlét. Miskolcon a Bíbor Kiadónál megjelent Miskolci életrajzi lexikon című munkájukat dedikálják a szerzők. Lillafüreden a Palotaszálló teraszán megkoszorúzzák Supka Géza emléktábláját. Szegeden Rakovszky Zsuzsa írónővel találkozhatnak olvasói, a balatonfüredi ünnepélyes megnyitó vendége Spiró György, Kossuth-díjas író. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete szervezésében Reneszánsz Könyvünnepre invitálja az olvasókat a ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár. Pécsett az Országos Színházi Találkozóval egy időben rendezik meg az Ünnepi Könyvhetet a város központjában, a Széchenyi téren.

Források edit