Wn/hu/Megállapodást kötött Kárpátalján a Duna TV

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Megállapodást kötött Kárpátalján a Duna TV

Template:Ukrajna2010. február 21., vasárnap

Tartalmi és szakmai kérdésekben ukrajnai közmédiummal működik együtt a magyar csatorna.

Együttműködési megállapodást írt alá Jevhen Siskov, az Ukrán Állami Televízió- és Rádió Bizottság Kárpátalja megyei Televízió- és Rádió Társaságának (KRTV) vezérigazgatója és Cselényi László, a Duna TV elnöke. Ennek jegyében a két közszolgálati tévé között műsor-, hír- és szakmai tapasztalatcsere indul, kölcsönös szakmai tréningeket szerveznek, és szó lehet koprodukciós együttműködésről is. A megállapodást a Duna TV székházában írták alá, két évre.

Jelenleg a kárpátaljai RTV az ukrán mellett hét nyelven közvetít adásokat, a nemzeti kisebbségek a Tisza 1 csatornán jelentkeznek anyanyelvi műsorokkal. Az ukránok a magyarok támogatását kérték ahhoz, hogy Tisza 2 néven jövőre új tévécsatornát indíthassanak a nemzeti kisebbségek számára. Ez a Tisza 1-hez hasonlóan napi 24 órában jelentkezne. Műsorát a határon túli nemzetrészekhez igazítanák, vagyis a határ menti térségben élő ukránoknak szóló műsorok mellett jelentkeznének nemzetiségi műsorokkal, így bővített adásidőben magyar adással is. Jelen szakaszban az új csatorna frekvenciaengedélyeinek beszerzéséről és műholdas terjesztéséről tárgyalnak az ukrán hatóságokkal.

Cselény László reményét fejezte ki, hogy az új adó javíthatja a két nemzet közötti információcserét, az államközi kapcsolatokat is. A Duna TV a Tisza 2 stratégiai partnere lesz, és vállalta, hogy az ukrajnai csatorna vetítheti a magyar közcsatorna saját gyártású műsorait. Emellett szakmai segítséget ígért az új adó szervezeti struktúrájának és a műsorok arculatának a kialakításához, illetve a televíziósok szakmai továbbképzéséhez is.

Forrrások

edit