Wn/hu/Lengyel vélemény: az Északi Áramlat csak „pénzpocsékolás”

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Lengyel vélemény: az Északi Áramlat csak „pénzpocsékolás”

2010. január 15., péntek
Az Északi Áramlat vezetékprojekt az „európai fogyasztók pénzének pazarlása”, mondta a lengyel külügyminiszter, Radosław Sikorski, a Szejm külügyi bizottságának múlt heti ülésén.


Lengyelország külügyminisztere gazdaságilag értelmetlennek nevezte az Északi Áramlat gázvezeték tervét. Radosław Sikorski január 6-án a lengyel parlament külügyi bizottsága előtt elmondta, az Oroszország és Németország által támogatott projektet Lengyelország egyet nem értése ellenére is igyekeznek erősíteni.

A lengyel hatóságok többször is utaltak rá, hogy az orosz energiaóriás, Gazprom által vezetett orosz-német konzorcium nem képes magyarázatot adni arra, hogy az olcsóbb szárazföldi megoldás helyett miért választják a tengeri útvonalat.

Sikorski már régóta hangoztatja a vezetékkel kapcsolatos ellenérzéseit. 2006-ban diplomáciai zavart keltett, mikor védelmi miniszterként úgy nyilatkozott, hogy az Északi Áramlatról kötött megállapodás a náci Németország és a Szovjetunió között kötött Molotov-Ribbentrop Paktumban foglalt felosztásra emlékezteti.

A Lengyelország mellett Észtország és Litvánia is felhívták Brüsszel figyelmét arra, hogy a gázvezeték építése csak tovább növeli majd Európa közvetlen függőségét az orosz gázimporttól.

Az Európai Unió mellett maga Oroszország is szeretné csökkenteni függőségét. Moszkva az örök vitapartner Ukrajnától szeretne megszabadulni, így mind az Északi-, mind a Déli Áramlat gázvezeték projekt mögött ilyen indokok húzódhatnak meg.

Dánia múlt októberben adott építési engedélyt az Északi Áramlat konzorciumnak. Decemberben az orosz és a német hatóságok is hozzájárultak, hogy a gázvezeték építését felségvizeiken megkezdjék. Az orosz vizeken ez 123, német vizeken pedig 50 km-es szakaszt jelent. Finnország egyelőre még nem adott hivatalos engedélyt az építésre, ám a konzorcium bizakodó arra nézve, hogy a munkálatok a terveknek megfelelően tudnak lezajlani majd. „Szorosan tartjuk a határidőket ahhoz, hogy 2010 tavaszán megkezdjük az építkezést, és 2011-ben megindulhasson a gázszállítás” – mondta Matthias Warnig, az Északi Áramlat vezérigazgatója a projekt honlapján megjelent sajtónyilatkozat szerint.

Források

edit

Külső hivatkozás

edit
  • Nord Stream (angol nyelven). Az Északi Áramlat honlapja. (Elérés: 2010. január 15.)