Wn/hu/Kutatják az Indiai-óceán mélyét

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Kutatják az Indiai-óceán mélyét

2009. november 24., kedd

Milyen az Indiai-óceán déli részén a tengerfenék? Hol vannak valóban veszélyes vulkanikus hegyek a tengerek mélyén, amelyek igazi bástyái a mélytengeri élővilágnak?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). Az Indiai-óceán mélyét az elkövetkező hetekben egy nemzetközi tudóscsoport kutatja.

A norvég kutatóhajóra a világ leghíresebb tengerbiológusai és geológusai kerültek fel. Jelen vannak angol, német, dán, svájci, dél-afrikai, madagaszkári, norvég és francia tudósok is, hogy a mélyben lévő hegyek élővilágát tanulmányozzák. A jövőben ugyanis védelem alá kívánják venni a legfontosabb tengeri élőhelyeket is.

A területek jobb védelméhez pontosan ismerni kell, hogy milyen fajokra kell odafigyelni és ezeken a területeken milyen az óceán mélyében az ökoszisztéma. Azért is rendkívül fontos, hogy pontos képet kapjanak a mélytengeri életről, illetve a globális felmelegedés okozta változásokról, hogy a védelem hatékony lehessen.

A kutatók november 11-én indultak el és a negyven napos út során öt mélytengeri hegyet vizsgálnak majd meg. Ezt az utat később egy másik követi, amely 2011 végén járja be a hegyeket.

Források edit