Wn/hu/Kampány a kerékpározásért Szegeden

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Kampány a kerékpározásért Szegeden

2009. október 6., kedd
Egyetemi kerékártároló egy átlagos hétköznapon: Kell még népszerűsíteni? Szegeden egyre nagyobb súlyt fektetnek a kerékpáros közlekedés támogatására. A városi önkormányzat mellett civil szervezetek és a munkaadók is támogatják a kétkerekűvel való közlekedést.

Nemrég kezdődött el a közlekedési minisztérium által kezdeményezett "Bringázz a munkába" akció, amelyhez a Szegedi Tudományegyetem diákjai egy önálló alprogrammal csatlakoztak. Az egyetemisták által szervezett versengés a "Bringázz az egyetemre" nevet kapta. A diákok karok szerint összesítik eredményeiket, hogy döntsenek a "legsportosabb egyetemi kar" cím birtokosáról. Az egyetemisták különösen aktív kerékpárosok; az egyetemi negyedben napközben szinte lehetetlen szabad kerékpártárolót találni.

Szeged egyre ideálisabb hely a kerékpárosok számára: nyár elején a városi önkormányzat megelégelte a fákhoz, táblákhoz és tűzcsapokhoz láncolt kerékpárok tömegét, ezért több tucat helyen autóparkolókat szüntetett meg, hogy helyükön kerékpártámaszokat alakíthasson ki. A kerékpárosok hamar birtokba vették a támaszokat, nyár végére újból egyre nehezebb parkolóhelyet találni a kétkerekűek számára. Szegeden évek óta zajlik a kerékpárút-építési program. 2009-ben már az összes nagy sugárúton biciklivel is végig lehetett hajtani, a városban pedig elkezdtek kialakulni a kerékpárosok által használt "folyosók". A legnépszerűbbek a Tisza partjain és hídjain futó útvonalak, illetve a belvárost az északkeleti lakótelepekkel összekötő szakaszok. A folyosók kialakulását segítette, hogy a város megengedte a kerékpárosoknak, hogy mindkét irányból behajtsanak egyes egyirányú utcákba. A szegedi lakosság kerékpárbarátsága talán reggelente a leglátványosabb: a Tisza Lajos körút kereszteződéseiben akár 10-15 kerékpárost is várakozik a zöld lámpára. A kétkerekűre feltehetően egyre több szegedinek lesz szüksége, mivel az önkormányzat középtávon a belvárost teljesen meg kívánja szabadítani az autóktól.

Az összképet mindössze a városháza előtti, a tömött autóparkoló mellett üresen árválkodó kerékpártámaszok rontják.


Források

edit