Wn/hu/Kötelező kiürítés New Orleansban a hurrikán miatt

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Kötelező kiürítés New Orleansban a hurrikán miatt

2008. augusztus 31., vasárnap

A karibi térségben tomboló Gustav hurrikán az Egyesült Államok déli partjai felé tart. George Bush amerikai elnök Louisiana állam területére még pénteken kihirdette a rendkívüli állapotot. Mára virradó éjjel New Orleans polgármestere a város kötelező kiürítését rendelte el.

A Gustav hurrikán Kuba fölött, 2008. augusztus 30-án

A város és más Mexikói-öböl menti települések lakói közül több százezren már korábban elhagyták otthonaikat és elindultak észak felé. A menekülők autóáradata elárasztotta az utakat, sok helyen dugók alakultak ki. Éppen három évvel ezelőtt csapott le New Orleansra a Katrina névre keresztelt hurrikán, melynek következményeként akkor a város nagy részét elöntötte az ár.

Az elmúlt hét folyamán a hurrikán Haiti, Jamaica, Kuba és a Dominikai Köztársaság egyes területein vonult át és eddig 85 halálos áldozatot követelt. Ereje ma reggelre 4-esről 3-as fokozatúra csökkent, de az amerikai szárazföldhöz közeledve, az öböl felett ismét felerősödhet. A part menti településeket az előrejelzések szerint várhatóan hétfőn délután éri el a forgószél.

Az Egyesült Államok olaj- és gáztermelésének egy része a Mexikói-öböl térségében található. A termelést a legtöbb helyen már néhány nappal ezelőtt leállították, ami jelentős kiesést jelent még akkor is, ha a hurrikán a termelő-berendezésekben nem tesz majd kárt. Nemcsak a gazdaságra, hanem a kezdetéhez közeledő elnökválasztási kampányra is hatással lehet a Gustav. Valószínűleg sem George Bush, sem több déli állam kormányzója nem utazik el a Republikánus Párt hétfőn kezdődő jelöltállító kongresszusára. John McCain, a republikánusok szinte bizonyosra vehető elnökjelöltje azt mondta, hogy a konvenciót esetleg fel is függeszthetik a hurrikán idejére.

Források

edit