Wn/hu/Jövőre itthon is értékesíteni kezdi notebookjait és netbookjait a Samsung

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Jövőre itthon is értékesíteni kezdi notebookjait és netbookjait a Samsung

2009. november 18., szerda

2010 februárjában Magyarországon is értékesíteni kezdi notebookjait és netbookjait a Samsung. Az új modellek nem csupán gyorsak, könnyűek, de szinte egész nap bírják a terhelést: egyes modellek egy töltéssel akár 12 óra üzemidőt biztosítanak. A négy széria tíz modelljével együtt (6 notebook és 4 netbook) a Samsung már hat informatikai termékkategóriában lesz jelen a magyar piacon.

A Samsung belépése a notebookok és netbookok piacára nem éri váratlanul a hozzáértőket: hazánkban 2008 harmadik negyedévében a notebook eladások már meghaladták a desktop PC értékesítéseket. Így a félvezetők, a távközlés és a digitális média területén világelső vállalat most fontos lépést tesz a fogyasztói elektronika egy újabb szegmensében: miután világszinten sikeresen bevezetésre kerültek a hordozható számítógépek, most bekapcsolódik a hazai forgalmazásba is.

A netbookok legnagyobb problémáját továbbra is az akkumulátor jelenti: a gyártók egymással versengve törekszenek minél kisebb súlyú, minél hosszabb élettartamú akku beépítésére. A Samsung ezen a területen is több újdonsággal örvendezteti meg vásárlót: a jövő év elején megjelenő új netbook-szériák a világ élvonalába tartoznak és olyan extrákkal vannak felszerelve, mint az akár 12 órás akku és a teljes szélességű LCD kijelző.

A netbookok iránti kereslet hazánkban is stabilan emelkedik. Ez az eszköz azoknak jelent megoldást, akik utazás közben – vagy irodájuktól, otthonuktól gyakorta távol – is teljes értékű számítógépes munkát, zavartalan internet-kapcsolatot igénylő kommunikációt kívánnak folytatni, s mindezt a könnyű hordozhatóság előnyét is élvezve kívánják megtenni Az eredetileg oktatási célokra – illetve második PC-nek – készült netbookok 7 inches kijelzője a múlté, ma már a 9-10 inches, 1GB RAM memóriával és 160GB HDD-vel rendelkező modellek uralják a netbook piacot.

A netbookokat előszeretettel használják mobil internet hozzáféréssel, s részben e kategória népszerűségét is jelzi, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által közzétett mobilinternet-gyorsjelentés szerint 2009 első kilenc hónapjában 273 ezerrel bővült a három magyarországi szolgáltató mobilinternet-előfizetéseinek száma.

A hordozható számítógépek világpiacát is a netbookok tartják növekedési pályán. A Samsung az Egyesült Királyságban január és augusztus között a hordozható számítógépek piacának 7,6 %-át mondhatta magáénak, amelynek több mint a felét tették ki a netbook-ok. Németországban az arány még jobban eltolódott a netbookok irányába, ott a 8%-os piaci részesedés 65%-a a netbook eladásokból származott. Az előrejelzések szerint globálisan idén a netbook-ok forgalma megduplázódik: a piacon minden ötödik eladott hordozható számítógép netbook termék lesz.

Források edit