Wn/hu/Gyurcsány adna még egy esélyt az MSZP-nek

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Gyurcsány adna még egy esélyt az MSZP-nek

2010. május 5., szerda

Gyurcsány Ferenc Davosban, 2007

Gyurcsány Ferenc 40 oldalas értékelést adott közre a szocialista pártról. A kapcsolat.hu weboldalon elérhető az anyag. [1] Gyurcsány Ferenc szerint újra kell szervezni a baloldal társadalmi bázisát. Nyolc év kormányzásából, az ország jelenlegi helyzetéből következett a 2010-es választásokon elszenvedett eredménye. "És mielőtt még elfelejteném: önmagunkból, belőlünk vezető politikusokból, és természetesen belőlem is" - írta Gyurcsány Ferenc értékelésében.

Az MTI-nek elküldött elemzés körülbelül ezer email címre lett elküldve, azoknak akik, akik jelezték, hogy a dokumentum tartalmát megvitatnák. A dolgozat első részében az utóbbi nyolc évről ír, nyugatos modernizációt szolgálónak látja az elmúlt időszakot.

A dokumentum Medgyessy Péter 2002. május 27. – 2004. szeptember 29. közötti miniszterelnökségével kezdődik. Medgyessy Péter hagyományos, radikális nézetektől mentes politikával vezette az országot, Gyurcsány tanácsadójaként szolgált ebben az időszakban. Az elemzés a száznapos programokkal folytatódik, majd a 2004 őszi miniszterelnökké válásának időpontjáról.

A soron következő választást a Fidesznek másfélszeres népszerűségi mutatóval sikerült elvesztenie. Az MSZP kampányát az uniós pénzekből tervezett beruházások teremtette fejlődésre, és egy igazságosabb Magyarország képére építette. Kevesen gondolták volna, hogy sikerül megnyerni a parlamenti választásokat. Ezután a költségvetési hiányról és a 2008 őszén kitört gazdasági világválság, az SZDSZ megszűnéséről ír a politikus.

A nyolc év kacskaringós kormányzásának volt egységes filozófiája. A nyugatos európai polgárosodás vonala mentén a szabadság, az emberi méltóság védelme, ebből fakadóan a parlamenti demokrácia és a szociális piacgazdaság, a szolidáris társadalompolitika mellett állt ki Gyurcsány Ferenc. A két oldalon keresztül fejtegetett fogyókúrázó és bevásárló kocsi példázata a fecsegő öregasszonyok gyülekezetének, mint a szocialista pártvezetésnek szólhat.

Gyurcsány Ferenc a Fehér Házban, 2005

Az öregasszonyoknak a munkára kellene összpontosítaniuk, s Gyurcsány Ferenc nem a gyerekük. Talán fordítva történt a gondoskodás, s történik ez még most is. Gyurcsány Ferenc Párizsban Magyarország jó hírnevét öregbítette. Amit egy gyatra Hírtv egyszerűen lejáratott az MTV ostromával. A HírTV teljesítménye, hogy az Európai Unió hírcsatornái egy középkorban ragadt országnak kezelték Magyarországot, ahol autókat gyújtogatnak. A HírTV teljesítménye az volt, hogy bemutatta, hogy a tüntetők hogyan vandálkodnak az Erzsébet-hidnál. Ennyi, nagy nulla. Az öregasszonyok az utóbbi nyolc év eltartottjai, és kiélvezői. Teljesítményük semmi, örülhetnek ha kielégíti őket egy törpe, "Ráncfelvarrással itt semmire nem megyünk".

Elemzésében érdekesebb ennél az időrendszerinti áttekintés, például az Orbán-kormány utolsó és a Medgyessy-kormány első évének gondtalan felemelkedés időszaka 2002-ben. Az őszödi beszédre kitér, fontosnak tartja, hogy beszéljen róla. Lényege, hogy hosszú ideje vak vágányon haladunk. A kettős állampolgárság leszavazásánál kiemelte, hogy a korábbi Orbán-kormány szintén nem akarta megvalósítani azt. Csak populista módon az MSZP ellen használt egy népszavazást. Végül is a népszavazás 2004 decemberében elbukott. A vesztes jobboldal nemzetárulással vádolta a szocialistákat. A rendszerváltás után 15 évvel.

A 12. oldalnál a közbiztonságról olvashatunk, a Zéró Tolerancia-programról, a romák ellen sorozatgyilkosságról, a Cozma-gyilkosságról, a kis értékű lopásokról. Egy 1992-ben kezdődött folyamat tanúi vagyunk, amikor is Göncz Árpád köztársasági elnököt kifütyülték, utána jött a hazaárulózás. 2006 március 15-én árpádsávos zászlósok tömege akarta Gyurcsányba belefojtani a szót a Nemzeti Múzeumnál, sikertelenül.

Gyurcsány Ferenc legfontosabb feladatnak a párt zavarosnak látszó politikai profiljának letisztázását tartja. Fontosnak tartja, hogy irányítható párttá kell tenni az MSZP-t. Az MSZP-t a mai pártfinanszírozás roncsoló gyakorlatától el kell vágni. A szocialisták javarészt a politikából kapják fizetésüket. A baloldali tartalékok fogytán, kívülről szervezi a baloldali társadalmat újjá.

Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin 2006-ban

Az ellenzéki MSZP egy féleképpen lehet a kormány kontrollja. Nem amorális, zsarolható, nem fenyegethető. Az egyenes beszédre, a bátor személyes kiállásra van stükség. Az MSZP szereti az egyenes beszédet. Mivel kevés képviselő került a parlamentbe a parlamenti kívüli politizálás felértékelődött.

A baloldal, a nemzeti progresszió ügye az MSZP ügye. Más baloldali pártok is alakulhatnak, s kerülhetnek be a következő politikai választásokkal a parlamentbe, mint ahogy a 2009-ben megalakult LMP bekerült egy évre rá.

"Magyarországért, a Köztársaságért, a jövőnkért!"

Lásd még

edit

Referenciák

edit
  1. Röpirat a baloldalhoz, az MSZP-hez(kormányzásról, ellenzékiségről, rólunk)

Források

edit