Wn/hu/Fokozódó választási izgalom Németországban

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Fokozódó választási izgalom Németországban

2009. szeptember 10., csütörtök

Meginogni látszik a CDU/CSU pártszövetség régóta dédelgetett forgatókönyve, hogy a 2009-es választásukon megszabadulnak a kényelmetlen nagykoalíciótól és szociáldemokrata koalíciós partnerüket a hozzájuk közelebb álló liberális FPD-re cserlélik.

A választási győzelem vitathatatlan esélyese a konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU páros. A konzervatívok a januári hesseni és a júniusi európai választások után még úgy kalkuláltak, hogy az előző választások óta jócskán megerősödő liberális FDP-vel közösen alakítják majd meg Németország új kormányát. A nyár végén újabb 3 tartományban került sor választásokra, ebből kettőben (Thüringiában és a Saar-vidéken) elbukott a konzervatív kormány, és csak egyben (Szászország) választották újra a CDU által delegált miniszterelnököt.

A legutóbbi választásokon még 35%-ot elérő szociáldemokrata SPD ma már csak 22%-os eredményre számíthat. A belső viták által szabdalt párt most abban reménykedik, hogy a nálánál kisebb pártok esetleges jó szereplése valóban kihúzza a szőnyeget jelenlegi koalíciós partnere alól és az nem lesz képes az SPD nélkül kormányt alakítani. A szocdemek által preferált koalíciós partner a Zöld Párt lenne, ám kettejüknek közösen sincs esélyük a kormánytöbbség megszerzésére, mivel a zöldek csak a szavazatok 13%-ára számíthatnak.

A tartományi választásokon áttörést jelentő jó eredményt ért el a volt NDK egykori kommunista állampártjának jogutódja, a Baloldal névre keresztelt párt. A Baloldal (és elődje a PDS) sokáig csak a volt NDK-ban ért el jó eredményeket, ám az egykori SPD kormányban is szerepet vállaló Oscar Lafontaine csatlakozása után a nyugati tartományokban megjelent és egyre jobb eredményeket ért el. A Baloldal napjainkban már 5 nyugati tartomány törvényhozásában van jelen, legutóbb a Saar vidéken ért el korábban elképzelhetetlen - 21%-os - sikert.

A Baloldal és a CDU kudarcai nyomán a közvélemény-kutatók mérései szerint a választási preferenciák a baloldal felé tolódtak el. Ez különösen a CDU és az FDP számára kínos, hiszen a két párt eredménye így a kormányalakításhoz szükséges 50% alá csökkent. Mivel a posztkommunistának bélyegzett Baloldallal minden más párt kizárja a koalíciót, így egyre egzotikusabb nevekkel illetett pártszövetségeket találnak ki. A konzervatívok a pártok által választott színek miatt Jamaika-koalíciónak nevezett képződményben reménykednek. A konzervatív (fekete) - liberális (sárga) - zöldpárti szövetségnek az FDP és a zöldek között feszülő ellentét miatt kevés az esélye, míg a jelzőlámpa-koalíció a liberálisok és a szocdemek (vörösök) ellenségeskedése miatt lehet instabil.

Források

edit

Közvéleménykutatások: