Wn/hu/Európai autómentes nap, Budapesten is

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Európai autómentes nap, Budapesten is

2008. szeptember 22., hétfő

Az európai mobilitási hét részeként rendezték meg a budapesti Andrássy úton a fővárosi autómentes nap eseménysorozatait. Ma este kerékpárosok lepték el a főbb útvonalakat, hogy a fővárost érő forgalmi terhelés és a szmog csökkenéséért demonstráljanak.

Autómentes nap az Andrássy úton, 2008. szeptember 22.

Az Andrássy utat vasárnap lezárták az autóforgalom elől, hogy teljesen szabaddá tegyék a gyalogosok és kerékpárosok számára. A laboratóriumi mérések azt mutatták, hogy a főúton hétfőn reggelre jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége. A vasárnapi forgalomkorlátozás idején a sugárúton sétálókat civil szervezetek sátrai, látványos attrakciók és igazi kulturális programok is várták. Az Operaház előtti pódiumon színházi évadnyitó előzetest tartottak a Magyar Dráma Napján.

Ma, az európai autómentes napon az Andrássy út továbbra is zárva maradt a gépkocsiforgalom előtt. Az esti órákban a Hősök teréről több ezer biciklista indult el Budára, hogy a Moszkva téren ismét találkozzanak. A 2004 óta hagyományossá vált Critical Mass („kritikus tömeg“) nevű kerékpáros felvonulást minden tavasszal és ősszel megrendezik, hogy felhívják a figyelmet a kerékpár előnyeire a városi közlekedésben. Őszi felvonulásukat minden évben az európai autómentes napon, szeptember 22-én tartják. A szervezők kerékpáros felvonulás helyett idén útlezárás nélkül, tömeges biciklis közlekedésre szólították fel a budapestieket.

A mai európai autómentes napon az autótulajdonosokat is meglepetés várta: a forgalmi engedély felmutatásával ingyen utazhattak a vonatok másodosztályú kocsijain.

Források

edit


Kapcsolódó cikk a magyar Wikipédián: Autómentes nap.