Wn/hu/Eltiltotta kormánya a médiügyektől a brit vállalkozásügyi minisztert

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Eltiltotta kormánya a médiügyektől a brit vállalkozásügyi minisztert

2010. december 22., szerda

David Cameron (Nagy-Britannia miniszterelnöke) nyilvánosan megrótta Vince Cable vállalkozásügyi minisztert és korlátozta hatáskörét, miután nyilvánosságra került egy kompromittáló hangfelvétel, amelyen Cable a British Sky Broadcasting (BSkyB) tulajdonosváltásának meghiúsításáról beszélt. A BSkyB a szigetország legtöbb előfizetővel rendelkező fizetős TV-csatornája: a cégnek mintegy 10 millió ügyfele van. A TV 39%-ban a Rupert Murdoch médiamágnás irányította – Ausztráliában, Ázsiában és az Egyesült Államokban is érdekelt – News Corporation tulajdona, amely most 7,8 millió fontért fel kívánja vásárolni a fennmaradó 61%-ot. Az eset előzménye, hogy Cable nyomozást rendelt el az ügyben a brit hírközlési hatóságnál (Ofcom)[1], és vállalta, hogy a vizsgálat során nem lesz részrehajló. A beszélgetést magukat elektorátusi tagoknak kiadó újságírók rögzítették:

Vince Cable, brit vállalkozásügyi miniszter
(fotó: Nick Clegg miniszterelnök-helyettesi hivatala)

– Magam választom meg, hogy kikkel bocsátkozom harcba, amint azt a jelenlevők közül néhányan már tudhatják. Nem tudom, hogy nyomon követték-e, hogy mi zajlott az utóbbi időben a Murdoch-médiabirodalom környékén, ami ellen jómagam hadat viselek, és úgy tűnik sikerrel... [2] A hatalmammal élve megakadályoztam az üzletet. A törvény által biztosított erőm megvan ehhez. Egyszerűen szólva: akik belelátnak a dolgokba tudják, hogy ez komoly dolog. A Murdoch-birodalom recseg-ropog. Ez egy jó példa arra, hogy vannak dolgok, amiket megtehetünk kormányon... míg az ellenzéki padsorokban ülve legfeljebb csak a szavunkat emelhetnénk fel.[3]

A hír hallatán a News Corporation megdöbbenését fejezte ki, és közleményükben megkérdőjelezték a vizsgálat igazságos és elfogulatlan voltát. A kormány nyilatkozatában „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette Cable megnyilvánulásait, és bár miniszteri tisztségétől nem fosztották meg (tehát továbbra is a kormányban marad), de eltiltották a médiaügyektől, és így elvesztette fennhatóságát az általa elrendelt vizsgálat felett is. A miniszter hatáskörének csorbítását egy kormányon belüli forrás „gyors és határozott döntésként” értékelte, hozzátéve, hogy:

– Ezentúl semmi köze sem lesz a médiaügyekhez.

Cable így reagált a történtekre:

– Teljes mértékben elfogadom a miniszterelnök és a miniszterelnök-helyettes döntését. Borzasztóan sajnálom, hogy ilyen szégyenteljes helyzetbe hoztam a kormányt. – A miniszter a szolgálati lakása előtt várakozó újságírók kérdéseire nem válaszolt.

Nick Robinson politikai szakértő szerint bár Cable a hivatalában maradt, a kormánytól kapott pofon után azonban helyzete meglehetősen kínos.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek British Business Secretary Cable stripped of powers after 'totally unacceptable and inappropriate' comments című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Lábjegyzet edit

  1. Bővebb információért lásd az angol Wikipédia szócikkét az Ofcomról.
  2. Az angol cikkben: „I am picking my fights, some of which you may have seen, some of which you may haven't seen. I don't know if you have been following what has been happening with the Murdoch press, where I have declared war on Mr Murdoch and I think we are going to win.”
  3. Az angol cikkben: „I have blocked it [the takeover bid], using the powers that I have got. And they are legal powers that I have got. I can't politicise it, but for the people who know what is happening, this is a big thing. His whole empire is now under attack. So there are things like that, that being in Government ... All we can do in opposition is protest.”

Források edit