Wn/hu/Elindult három GLONASZSZ–M műhold

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Elindult három GLONASZSZ–M műhold

2009. december 15., kedd
Az orosz navigációs műholdrendszer új generációjának első három példányát egy Proton rakéta indította tegnap Bajkonurból.

A startra december 14-én, magyar idő szerint 11:38-kor került sor. Az indítást szeptemberről halasztották decemberre, mert az egyik már repülő GLONASZSZ műholdon észlelt hiba miatt – a biztonság kedvéért – átvizsgálták a Földön levő példányokat.

A mostani start volt a nagyteljesítményű orosz Proton hordozórakéták jubileumi, 350. indítása. (A hordozóeszköz 1965-ben mutatkozott be.) A GLONASZSZ (Globalnaja navigacionnaja szputnyikovaja szisztyema) három új műholdjával folytatják az orosz globális navigációs műholdrendszer kiépítését. A most indított űreszközök egy modernizált, M jelzésű sorozatba tartoznak. A rádiós navigációs jeleket sugárzó műholdak tervezett élettartama 7 év.

A GLONASZSZ a jól ismert amerikai GPS rendszer orosz változata, ugyancsak világszerte lehet használni például járművek navigációjára és egyéb helymeghatározással kapcsolatos feladatokhoz. A szovjet, majd orosz rendszer 27 éves története során – gazdasági okokból – többször tetszhalott állapotba került, de a közelmúltban elhatározták, hogy elérik a 24 egyidejűleg működő űreszközt igénylő teljes kiépítettséget. Ennek érdekében jövőre két alkalommal újabb 3-3, összesen 6 műholdat állítanak közepes magasságú Föld körüli pályára. Az első ilyen start már februárban megtörténhet. Jelenleg 19 GLONASZSZ műholdból egy már a végét járja, kettő karbantartás miatt nem elérhető.

Források edit