Wn/hu/Elindult a szabad hozzáférést biztosító EGNOS nyílt szolgáltatás

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Elindult a szabad hozzáférést biztosító EGNOS nyílt szolgáltatás

2009. október 2., péntek

Az Európai Bizottság tegnap bejelentette, hogy megkezdte működését az EGNOS, az európai geostacionárius navigációs átfedési szolgáltatás. Az EGNOS Európa első hozzájárulása a műholdas navigációhoz, és egyúttal az Európai Unió fejlesztés alatt álló Galileo globális műholdas navigációs rendszerének előhírnöke.


Az EGNOS egy olyan műhold-alapú pontosságnövelő rendszer, amely Európa területén a jelenlegi GPS-jelek pontosságát tíz méterről két méterre javítja. Nyílt szolgáltatása már ingyenesen hozzáférhető a vállalkozások és az állampolgárok számára.

Az EGNOS számos ágazatban új alkalmazásokat támogat, például műtrágyák nagy pontosságú permetezését a mezőgazdaságban vagy automatikus útdíj-beszedési és használat-arányos biztosítási rendszereket a közlekedésben. Az EGNOS a korábbinál jóval pontosabb, általános és speciális felhasználásra szánt személyi navigációs szolgáltatásokat, többek között vakok számára útbaigazítást adó rendszereket is támogat.

Az EGNOS-rendszeren keresztül nyújtott életbiztonsági szolgáltatás várhatóan 2010 második felében indul el. Ez a szolgáltatás hat másodpercen belül figyelmeztető üzenetben tájékoztatja a felhasználót a rendszer meghibásodásáról. Az életbiztonsági szolgáltatás és a nyílt szolgáltatás egyaránt ingyenesek. A szintén 2010-ben induló kereskedelmi szolgáltatás tesztelése jelenleg is folyik.

Az EGNOS a legtöbb európai országot lefedi, és kiterjeszthető más régiókra, pl. Észak-Afrikára vagy az EU szomszédos országaira is. A lefedettségi területen belül az EGNOS nyílt szolgáltatása minden GPS/SBAS-kompatibilis vevőkészülékkel elérhető. Az Európában jelenleg forgalmazott vevőkészülékek teljesítik ezt a feltételt. A szolgáltatás használatához nem szükséges engedély vagy az adott eszközre vonatkozó hitelesítés.

Az EGNOS rendszert az Európai Bizottság, az Európai Űrügynökség (ESA) és az Eurocontrol támogatásával fejlesztették ki. Április 1-jétől az EGNOS rendszer tulajdonosa és irányítója az Európai Unió, míg az Európai Bizottsággal kötött hatáskör-átruházási megállapodás értelmében a rendszer tervezését és kifejlesztését elvégző Európai Űrügynökség fogja ellátni a tervezési és beszerzési feladatokat.

Források edit

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete