Wn/hu/Elhunyt Bronisław Geremek történészprofesszor, lengyel liberális politikus

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Elhunyt Bronisław Geremek történészprofesszor, lengyel liberális politikus

2008. július 14., hétfő

Tegnap délután autóbaleset következtében 76 éves korában elhunyt Bronisław Geremek történész, a lengyelországi rendszerváltás egyik vezető személyisége, 1997-2000 között lengyel külügyminiszter, 2004-től haláláig európai parlamenti képviselő.

A baleset Lubień közelében, Poznantól nem messze történt, az ország nyugati részén. A rendőrség közlése szerint az autó, melyen a politikus utazott, hirtelen áttért az ellenkező sávba és összeütközött egy szembejövő gépkocsival.

Bronisław Geremek 1932-ben született Varsóban. A varsói egyetem történelem szakán tanult, majd Párizsban folytatta tanulmányait. Az 1970-es évektől a lengyel állampárt hivatalos irányvonalának ellenzői közé tartozott. A szovjet blokkhoz tartozó országok első független szakszervezete, a Szolidaritás egyik alapítója, Lech Wałęsa közeli tanácsadója volt.

Geremek halálhírére számos vezető európai politikus fejezte ki részvétét, köztük José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök.

Források

edit