Wn/hu/Bréma ma ünnepli a Luneplate megvételét

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Bréma ma ünnepli a Luneplate megvételét

2010. január 11., hétfő

Bréma tartomány képviselői ma délután a Weser egyik zsilipjénél ünneplik a Luneplate megvételét Alsó-Szászországtól. A tranzakciót 2009 októberében mindkét tartomány jóváhagyta, s az 25 millió eurójába került Brémának. A 15 km²-es terület egy részét rakpartnak és a tengeri szélerőmű-telepeket kiszolgáló telephelyeknek szánják, de nagyobb részét természetvédelmi területként tartanák meg. A két tartomány határát a Luneplate mellett több helyen is módosították .

A területcsere Bremerhaven egészéhez képest (feltöltő: Quarz)

A tartomány ezzel harmadszor szerez területet a Weser torkolatában az őt körülölelő alsó-szász államtól. A vétel egyik oka, hogy Bréma a kikötőfejlesztésre alkalmas területei elfogytak: a Weser partjának északi részét teljesen elfoglalták a kikötői terminálok, a déli szakaszon azonban még jelentős területek vannak szabadon. Ezek közé tartozik a most megszerzett Luneplate, ami egy részben vízjárta terület Bremerhaven déli határában, amelyet a Weser, annak egy holtága és a Halászkikötő nevű kikötőmedence fognak közre. A városállam a terület északi peremén 200 hektárt biztosít majd szélenergiával foglalkozó cégek üzemei és raktárai számára. Távlati cél, hogy a Halászkikötőt a tengeri szélerőművek behajózására specializálják. Szintén felmerült, hogy a Luneplate északi partszakasza egy részét rakparttá építsék ki.

A terület nagyobbik részét viszont természetvédelmi területnek szánják: a közelmúltban árapály számára nyílt csatornákat, és magasabban fekvő homokos térszíneket hoztak létre, hogy helyreálljon a folyószabályozás előtti környezet és élővilág.

Bréma története során az Északi-tenger felé törekedett, hogy kikötőgazdasága számára kedvezőbb körülményeket biztosítson. Először 1827-ben vásároltak területeket a Geeste torkolatában új kikötőmedencék építésére. 1947-ben az amerikai katonai kormányzat a Bremerhavent körülvevő alsó-szász településeket a városállam fennhatósága alá helyezte. Az addig megszerzett területeket a hanzaváros minden esetben kikötőépítésre használta fel. Az 1827-ben vásárolt területen a Régi-, illetve az Új Kikötőt hozta létre a város, az 1947-ben megszerzett folyóparti területen ma a világ leghosszabb folyami konténerterminálja nyújtózik.

Források edit