Wn/hu/Benyújtották a kontinentális talapzat külső zónájára vonatkozó dán-feröeri igényt alátámasztó prezentációt

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Benyújtották a kontinentális talapzat külső zónájára vonatkozó dán-feröeri igényt alátámasztó prezentációt

2009. augusztus 31., hétfő

Sziklák a tengerben Feröer partjai közelében
Fotó: Arne List

New York: a dán-feröeri delegáció augusztus 27-én benyújtotta a Feröertől északra húzódó kontinentális talapzat külső zónájára vonatkozó igényét alátámasztó prezentációt az ENSZ illetékes bizottságának.

A prezentációt a feröeri külügyminisztérium egyik tisztviselője mutatta be a kontinentális talapzat határait kijelölő bizottság előtt az ENSZ new yorki központjában, amellyel a vonatkozó nemzetközi szerződések alapján bejelentette igényét a kontinentális talapzatnak a 200 mérföldes kizárólagos gazdasági övezeten túl terjedő részére is. A kérdéses régióban Izland és Norvégia is benyújtott már hasonló igényt, de a három állam egyetértési nyilatkozatot írt alá a kontinentális talapzat kívánt végleges lehatárolásról.

A prezentációt követően az igény jogosságát egy albizottság fogja megvizsgálni, de mivel jelenleg 43 kérelem áll elbírálás alatt, várhatóan időbe fog kerülni, míg sor kerül a dán-feröeri dokumentumokra. Jørgen Niclasen feröeri külügyminiszter mindenesetre büszke az elvégzett munkára, és várja a vizsgálat eredményét. A prezentációt előkészítő bizottság pedig mostantól a Feröeri-hátság déli részére vonatkozó kérelem előkészítésére koncentrál.


Források edit