Wn/hu/Az orosz nyelvű Wikipédia szakmai elismerése Moszkvában

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az orosz nyelvű Wikipédia szakmai elismerése Moszkvában

2009. november 25., szerda

Ma adták át az orosz nyelvű internet legrangosabb díjait Oroszországban. A díjat a „Tudomány és oktatás” kategóriában az orosz Wikipédia szabad enciklopédia is elnyerte.

A díjat az oroszországi sajtóügynökség (Roszpecsaty) alapította, a versenyt a 2004. évi alapítás óta évente rendezik meg. Az idei megmérettetésre összesen 66 szervezet és 365 internetes portál küldött be nevezést.

Az orosz nyelvű internet legjobb projektjeinek, portáljainak járó Runet-díjat 6 kategóriában, valamint egy úgynevezett „.RU-n kívüli” kategóriában lehet elnyerni. Kategóriánként három győztest hirdetnek, rangsorolás nélkül. A díjakat szakmai zsűri döntése alapján ítélik oda és gálaünnepség keretében adják át. A moszkvai gálát idén első alkalommal a legnézettebb orosz televíziós hírcsatorna, a Vesztyi egyórás élő adásban közvetítette.

A „Tudomány és oktatás” kategóriában Runet-díjat elnyert orosz nyelvű Wikipédia 2001 májusában indult. Indulása óta eddig összesen mintegy 350 ezer fő regisztrált résztvevője volt (ez nem azt jelenti, hogy ennyi aktív szerkesztője van), az utóbbi hónapban kb. 11 ezer apróbb vagy jelentősebb javítást, szerkesztést végeztek. Az enciklopédiában jelenleg mintegy 440 ezer orosz nyelvű szócikk található, bárki által olvasható és szabadon szerkeszthető.

Források

edit