Wn/hu/Az eurózóna tagállamai gyorskölcsönt ajánlottak fel Görögországnak

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az eurózóna tagállamai gyorskölcsönt ajánlottak fel Görögországnak

2010. április 12., hétfő


Az eurózóna többi tagállama 30 milliárd eurós gyorskölcsönt ajánlott fel az adósságcsapdában levő Görögországnak. A kamatrátát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) eljárásai alapján állapítják meg, így az öt százalék körül alakul.

– A tagállamok által az első év végéig felajánlott összeg eléri a 30 milliárd eurót. - nyilatkozta az euróövezet pénzügyminiszterei nevében Jean-Claude Juncker, a luxemburgi miniszterelnök. – Ez azonban semmi esetre sem segély. - tette hozzá. A műveletet a Valutaalap bevonásával és annak anyagi támogatásával kívánják végrehajtani.

Olli Rehn, az Unió monetáris ügyeinek biztosa arról tájékoztatott, hogy a csomagot az IMF még további 10 milliárddal kiegészítené.

Az utóbbi évek túlköltekezése nyomán a görög költségvetési hiány az ország éves termelésének 12,9%-ára, azaz mintegy 300 milliárd euróra rúg. A kormányzat a hiányt 8,7%-ra kívánja lefaragni még ebben az évben.


Logó a fordítás jelzésére Ez a híradás az angol Wikihírek Eurozone offers Greece 30 billion euro in loans című cikkének fordításán alapul. Ha külön nem jelöltük, a források megegyeznek az eredeti cikk forrásaival. Az eredeti cikk licencfeltételei eltérhetnek.

Források

edit