Wn/hu/Az LMP listavezetője, Schiffer András a zöldfordulatról, Paksról, a romákról

< Wn‎ | hu
Wn > hu > Az LMP listavezetője, Schiffer András a zöldfordulatról, Paksról, a romákról

2010. március 2., kedd
Schiffer András véleménye szerint megegyezik a Lehet Más a Politikia tagjainak a civil énje a pátr énnel.Szerinte az LMP-nél az a fontos, hogy egy olyan politikai párt kerüljön Magyarország politikai életébe, mely alulról építkezik és társadalmi önszervezésű. A gazdaság kizöldülése folyamatban van.

Így a politika nem távolodik el az emberektől, hanem maguk a civilek alakítják az új Magyarország sorsát. Ez az oka annak, hogy az LMP-nél nincs egy pártot irányító személyre szükség. A Lehet Más a Politika nem vezérelvű Párt. Az egyik fontos témája az LMP-nek a pártfinannszírozási reform, amit az MSZP és a Fidesz is megfúrt már. A történet nem csak Hagyó Miklósról története, a két nagy párt nem tudott megegyezni. Az LMP mer hinni a változás erejében, a reményben, az új lehetőségekben. Új évezred, új kihívások. A jelenlegi parlamenti pártokat sokszor csak a feszültség köti a többi párthoz. Az LMP nem mérgezi a közéletet. Az LMP nincs ellenséges viszonyban azokkal, akik alkuba kellene bocsátkozni adott esetbenkétharmados kérdésekben. Állítása szerint "tartozkodunk attól, hogy úgynevezett szimbikus kérdésekben keresztes háborút indítsunk."

Sólyom László államfő felkérésére megalakult a Bölcsek Tanácsa, mely a romák szegregációjának ügyét tárgyalta. Schiffer András szerint a felelős politika mindig nagyon finom egyensúlyt kell hogy fenntartson. A fiatalok gettósítását el kell kerülni, nem eröltetve kell megoldani a szegregációt. De részben egyetért a Bölcsek Tanácsának a szegregáció ügyében kinyilvánított konzekvenciájával, hogy az iskolák közötti különbségtételel kell eredményeket produkálni. És kevésbé egy iskolán belül elkülöníteni a fiatalokat. A pozitív szemlélet kontraproduktív lesz ha adminisztratív úton kezelik csak a kirekesztés kérdését.

Az LMP célja, hogy deszegrációs folyamatok menjenek végbe, mindezt új munkahelyek, például pszichológusok, konfliktuskezelő szociális munkások eredményével segítve. A munkahelyteremtés másik fontos eleme a zöld munkahelyek létrehozása, hogy a világban történő zöldfordulatnak helyi, lokális szinten előnyt tudjon kovácsolni magának az ország.

A szegény családoknak fiaik és lányaik, akiket deszegregált iskolákba iratják be javul az önképe és így a teljesítménye. Az alsó középrétegek csonka családok ból származnak, olyan iskola kell nekik ahol nem lehet beszélni a kirekesztésről. A romáknak ugyanolyan versenyképes tudást kell magukévá tenniük mint másoknak. Úgy, hogy egyéni tanulás támogató légkörben tanuljanak egy "újiskola-megegyezés" ezt célozhatja.

Schiffer András szerint Paks bővítésének kérdését foglalkoztatási kérdésként kell kezelni. A fenntartható fejlődést elősegítő munkahelyteremtés a foglalkoztatási krízist oldja föl. Az agrártámogatási rendszer módosítása a lakosság foglalkoztatottsága miatt lényeges. A képzetlen munkaerő is a munkaerőpiac részeként részt vehet így a zöldfordulatban, mely nagyobb fogyasztáshoz vezet.

A környezettudatos hulladékhasznosítás tekintetében Magyarország sokat fejlődhet, több mint 1200 településen lehet szemetet szelektíven gyűjteni. A hulladékgyűjtő szigetek száma 8000 közelébe ért, a hulladékudvarok száma körülbelül 100, a térségi komposztáló telepek száma majdnem 40. A magyarok fogékonyak a környezettudatos viselkedés fejlesztésére. A gazdaság kizöldülése folyamatban van.

Egy atomerőmű építése nagyon drága és kockázattal jár a környezetre nézve. Több generációt érintő kérdéseket alaposan meg kell tárgyalni, hosszú társadalmi vita- , komoly szakmai tanulmányok után lehet csak egy új atomerőmű építéséről beszélni.

Ónody-Molnár Dóra, a Népszabadság írója Schiffer Andrást egy NATO lokátor építéséről, illetve Szerbiáról is kérdezte. Az LMP követelte, hogy a Zengőre ne építsenek semmit. Viccnek is rossz, hogy egy természetvédelmi területen történő építkezés felvetése is, főleg ha az európai védelmet élvez.

"Tudest is ellenzik?" - kérdezte Dóra. Egy 200000 fős város lakossága megszólal egy ilyen esetben, ezt előre lehetett gondolni. Schiffer András a nyugdíj vita tekintetében a svéd modellre hivatkozik, mely befizetés arányos, mégis fontos hogy a következő generációknak is biztosítva legyen a nyugdíja. A drogpolitikát társadalompolitikai kérdésként kezeli, nem emberi jogi kérdésként.

Források

edit
Kapcsolódó cikk a magyar Wikipédián: Portál:Hírek.