Wn/hu/A francia elnök az üzemanyag áfájának csökkentését javasolja

< Wn‎ | hu
Wn > hu > A francia elnök az üzemanyag áfájának csökkentését javasolja

2008. május 27., kedd

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy egy, a francia RTL rádiónak adott interjúban felvetette, hogy a növekvő olajárak miatt az Európai Uniónak fontolóra kellene vennie az üzemanyag forgalmi adójának csökkentését. Franciaországban hetek óta sztrájkolnak a halászok, miután a hajókhoz használatos dízelolaj ára hat hónap alatt 0.45 euróról (108 forint) 0.70 euróra (169 forint) emelkedett.

Franciaországban 20 százalékos áfa terheli az olaj árát. Sarkozy szerint felül kell vizsgálni, hogy a növekvő árak mellett lehet-e az adót továbbra is ezen a szinten tartani. Elmondása szerint ez a probléma nem csak az ő országát érinti, ezért az EU-nak egységesen kellene erről döntést hoznia.

Maria Assimakopoulou, az EU adóügyi szóvivője szerint gyakran felmerül az adók mérséklése a növekvő üzemanyagárak hatásainak ellensúlyozására, viszont ez nem biztos, hogy a legmegfelelőbb lépés a probléma kezelésére. Az adók megváltoztatásához az Európai Bizottság egyhangú döntése lenne szükséges. A bizottság egyik energiaügyi szóvivője szerint megoldást jelentene, ha a halászok át tudná hárítani a megnövekedett költségek egy részét a fogyasztókra.


Források

edit