Wn/hu/A Tudomány Világfóruma ismét Budapesten

< Wn‎ | hu
Wn > hu > A Tudomány Világfóruma ismét Budapesten

2009. november 4., szerda
November 5-7. között a magyar főváros ad otthont a Tudomány Világfóruma (World Science Forum – WSF) elnevezésű konferenciának. Az idei fórum mottója: Tudás és jövő. „A világot sújtó válság szükségessé teszi annak meghatározását, milyen tudásra van szükség, hogy kilábaljunk a krízisből, és a jövőben elkerüljük a hasonló válságokat” – hangsúlyozta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Az MTA székháza Budapesten

Nobel-díjas tudósok, jeles kutatók, politikusok, a világ tudományos- és kutatásfinanszírozó szervezeteinek vezetői találkoznak immár negyedszer a budapesti Tudomány Világfóruma (WSF) alkalmából. Az eseményt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezi az UNESCO-val és a Nemzetközi Tudományos Tanáccsal (ICSU) közösen. A WSF súlyát növelte, hogy a legutóbbi, 2007. évi rendezvény keretében tartották Sólyom László köztársasági elnök kezdeményezésére a környezet védelméért és a fenntartható fejlődésért elkötelezett államfők konferenciáját.

Az első Fórumot az 1999-ben Budapesten rendezett Tudomány Világkonferenciája című UNESCO-rendezvényen elfogadott irányelvek megvalósítása érdekében kezdeményezte az MTA, és 2003-ban rendezték meg. Azóta az eseményre kétéves rendszerességgel kerül sor.

A mostani konferencia munkája négy plenáris ülés és hét tematikus szekció keretében zajlik. A környezetvédelemmel és a klímaváltozással foglalkoznak majd az államfői panel résztvevői, akik Sólyom László köztársasági elnök meghívására vesznek részt a Tudomány Világfórumán. A záró plenáris ülésén várhatóan Bajnai Gordon miniszterelnök tart majd előadást.

A WSF egyik érdekessége a tudományos kommunikációnak szentelt plenáris ülés lesz, melyen a két tekintélyes tudományos folyóirat főszerkesztője: Bruce Alberts (Science) és Philip Campbell (Nature) tart előadást.

Az egyik tematikus szekciót Tudományos és technológiai előrelátás és innovációs politika a fenntarthatóságért címmel a Kínai Tudományos Akadémia elnökének kérésére rendezik meg. Külön szekció foglalkozik a tudomány és a politikai döntéshozók közötti kapcsolatokkal, valamint a tudománydiplomáciával.

A Tudomány Világfórumára és szatelit rendezvényeire 92 országból több mint 700 regisztrált résztvevőre számítanak. A központi programokat az MTA székházában és az Országház Felsőházi termében rendezik meg.

Források edit