Wn/hr/U Hrvatsku se uselilo 5216 stranaca, najviše je Nijemaca i Slovenaca

< Wn‎ | hrWn > hr > U Hrvatsku se uselilo 5216 stranaca, najviše je Nijemaca i Slovenaca
Flag of Croatia.svg

Zagreb (Hrvatska), 10. kolovoza 2016. –Dok Hrvatska muku muči s gorućim problemom iseljavanja hrvatskih građana, podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) bilježe trend useljavanja stranaca, koji je, istina, još u začetku, no u budućnosti će, predviđaju stručnjaci, biti daleko intenzivniji. U Hrvatsku se lani doselilo 11.706 osoba, a među njima je bilo 5216 stranaca i 6483 hrvatska državljanina. Od ukupnog broja doseljenih osoba gotovo ih se trećina doselila iz susjedne BiH, i to 2811 hrvatskih državljana i 992 stranca. No ne useljavaju se k nama samo hrvatski državljani i stranci iz susjednih zemalja poput BiH, Srbije ili pak Makedonije nego i stranci iz zemalja EU. Usto je DZS lani zabilježio i nešto doseljavanja stranaca s drugih kontinenata, iz Azije, Afrike, Sjeverne i Srednje Amerike.

Britanaca, kojih se lani uselilo 80, u Hrvatskoj bi u budućnosti, primjerice, moglo biti više, govori, kao i drugih naroda EU. Kad se pogledaju podaci DZS-a, uočljivo je da među strancima koji se doseljavaju iz EU prevladavaju oni koji i inače dolaze u Hrvatsku kao turisti pa je lani među doseljenicima iz EU bilo Francuza (68), Poljaka (75), Šveđana (63), Čeha ( 52). U Hrvatsku se u 2015. doseljavalo i stranaca s drugih kontinenata. Tako se u našu zemlju iz Azije doselilo 386 stranaca te 88 hrvatskih državljana, iz Afrike se doselio 91 stranac i 27 hrvatskih državljana, iz Sjeverne i Srednje Amerike 139 stranaca i 171 hrvatski državljanin. Kad je pak riječ o našim susjedima, nakon BiH najveće je doseljavanje zabilježeno iz Srbije, iz koje su se lani doselila 632 hrvatska državljanina i 406 stranaca.

Najviše doseljenih iz inozemstva doselilo se u Zagreb (2758), zatim na područje Splitsko-dalmatinske (1828) i Istarske županije (1076), što također pokazuje da je riječ o strancima koji imaju nekretnine u Hrvatskoj i kojima je obala privlačna za život.

IzvoriEdit