Wn/hr/Opasna igra referenduma u RS: Spominje se rat, odcjepljenje...

< Wn‎ | hrWn > hr > Opasna igra referenduma u RS: Spominje se rat, odcjepljenje...

Banja Luka (Bosna i Hercegovina), 25. rujna 2016. – Na referendumu će se odlučivati o datumu entitetskog praznika Republike Srpske Danu republike. Do studenog prošle godine to je bio 9. siječnja, odnosno datum na koji je Republika Srpska ustrojena 1992. Kako je tada bila riječ o secesionističkom entitetu, a ne kao danas konstitutivnom entitetu daytonske Bosne i Hercegovine, mnogi u BiH, mahom Bošnjaci, ali i neki Hrvati i Srbi, smatrali su da je riječ o protuustavnom datumu obilježavanja republičke opstojnosti.

Zato je 26. studenog 2015. Ustavni sud BiH presudio da vlasti Republike Srpske imaju šest mjeseci vremena za pronaći drugi, ustavno neupitni datum za obilježavanje dana svog entiteta.

Vlada Republike Srpske na čelu s premijerom Miloradom Dodikom odlučila je odluku Ustavnog suda ignorirati i visokom predstavniku za BiH Valentinu Inzku nije preostalo drugo nego zaključiti da Dodikova vlada krši Daytonski sporazum kojim je dogovoren kraj rata u BiH i sama BiH kakva je danas. Hrvatska je od početka spora istog stava kao i Inzko i veći dio međunarodne zajednice, u prvom redu EU i SAD. Čak je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je ove godine prisustvovao prazniku Republike Srpske nakon presude Ustavnog suda BiH, u posljednji trenutak javno istaknuo da je protiv tog referenduma.

Međutim, kratko uoči održavanja referenduma, Milorad Dodik dobio je poziv od predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina da tri dana prije referenduma dođe u službeni posjet Moskvi. Na sastanku je ispalo da Rusija oko tog referenduma nema nikakvo posebno mišljenje, osim načelnog stava da podržava demokratsko izjašnjavanje građana bilo kad i bilo gdje i na taj način, na referendumu.

Usput su Dodik i Putin dogovorili otvaranje jednog u neku ruku diplomatskog predstavništva u Rusiji nižeg ranga, te su porazgovarali o svemu i svačemu.

Jedna stvar ipak je prošla ispod radara, a to je bila izjava Dodika dan uoči posjeta, izrečena skoro pa usput, da će njih dvojica razgovarati o suradnji u borbi protiv terorizma u kontekstu krize u Siriji, a nakon sastanka Kremlj je kratko objavio da su dvojica razgovarala o stanju na Balkanu, raznim vidovima bilateralne suradnje i razmjenjivala mišljenje o međunarodnim problemima. Rusija ima konkretne i legitimne interese u BiH, prvenstveno kao vlasnik naftne industrije u Republici Srpskoj.

IzvoriEdit